Hrvatska

Hrvatska & kampiranje u Hrvatskoj

kampiranje u Hrvatskoj - Camping Stobreč Split

Hrvatska je trenutačno jedna od najpoželjnijih kamping destinacija u Europi. Svojim geografskim položajem, netaknutom prirodom, očuvanim plažama i prelijepim uvalam, Hrvatska se ističe kao idealna zemlja za kampiranje.

Hrvatska ima brojne lokalitete koji su uvršteni na listu UNESCO-a. Osim toga tu je i predivno, čisto Jadransko more sa pješčanim, kamenitim i šljunčanim plažama. Kampiranje u Hrvatskoj predstavlja poseban doživljaj i zbog 1.185 predivnih otoka i otočića koje Hrvatsku obalu čine jednom od najrazvedenijih obala u Europi.

Republika Hrvatska (površine 56 594 km2) smještena je na jugoistoku Europe, u prostoru sjedinjenja mediteranskog i srednjeeuropskog kulturno-civilizacijskog kruga. Na sjeveru graniči sa Slovenijom i Mađarskom, dok se istočna granica proteže uz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Južnim pojasom Hrvatska dijeli s Italijom morsku granicu na Jadranu.

Sam položaj popraćen je prirodnom raznolikošću razvedene obale i mnoštva otoka jadranskog litorala Istre, Sjevernog Primorja i Dalmacije, pošumljenih planina Like i Gorskog Kotara, te jezera i brežuljaka Panonske nizine središnje Hrvatske i Slavonije. Što se tiče pak klimatskih uvjeta, može se reći da prevladava umjereno kontinentalna klima s mediteranskim obilježjima u primorskom dijelu (suha i topla ljeta, vlažne i blage zime), submediteranska koja se vezuje za zaleđe (popraćena s nešto hladnijim zimama i toplijim ljetima), i planinska i pretplaninska karakteristična za gorsku Hrvatsku.

Prema procjeni stanovništva iz sredine 2011. godine, na području RH živi 4,4 milijuna stanovnika, s prosječnom gustoćom naseljenosti 77,8 stanovnika po km2. Glavni grad je Zagreb (s brojem otprilike 800 000 stanovnika), koji je ujedno i kulturno, znanstveno, gospodarsko, političko i administrativno središte države.

Mozaičnost prostora na relativno maloj površini čini ovu zemlju posebnom cijelinom obogaćenu izuetno očuvanim prirodnim krajobrazima i povijesnim naslijeđem. Stoga i slogani poput Zemlja tisuću otoka i Mediteran kakav je nekad bio.