Stobreč

Malo Dalmatinsko mjesto pored Splita

kampiranje u Stobreču - Camping Stobreč Split

Splitski gradski kotar Stobreč, drveni grčki Epetion, smješta se na obalama Jadranskog mora, u okruženju očuvanog prirodnog krajobraza planinskog masiva Mosora i rijeke Žrnovnice.

Ovo tradicijski ribarsko mjesto, svoju turističku ponudu zasniva na manifestacijama u duhu Mediterana, blizini grada Splita (udaljen je samo 7 km od povijesne jezgre Splita i Dioklecijanove palače), i općenito kulturnim i prirodnim atrakcijama Srednje Dalmacije.

Nedaleko od Stobreča, na području naselja Žrnovnica i Podstrana, izdvaja se nekoliko prekrasnih tematskih biciklističko-šetalačkih staza (poglavito staza za planinarenje) duž padina brda Perun. Terasama tih staza susreće se s brojnim legendama i mitovima, duboko utkanim u predajama lokalnog stanovništa.

staza za planinarenje Podstrana, Žrnovnica...

Među njima posebice se izdvajaju one o rimskom zapovjedniku Luciusu Artoriusu Castusu, povezanom uz možebitni identitet priče o kralju Arturu (prema njemu je snimljena i hoolywoodska verzija iz 2004.g.) i staroslavenskom Bogu Perunu gromovniku, koji je stolovao na obližnjim padinama.

S vrhunaca Peruna (Perunsko (Sv. Jure, 441 m), Veliki Perun (443 m) i Perunić (448 m)), pruža se panoramski pogled na srednjodalmatinske otoke Brač, Šoltu i Hvar, grad Split, te mjesto Stobreč, Podstranu i Žrnovnicu.